Ταινία - Ο Ψύλλος


 Ο Ψύλλος
                                         Ηλικίες: Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σπύρου
Έτος: 1990
Διάρκεια: 90΄
Παίζουν: Δήμητρα Χατούπη, Νίκος Κολοβός, Παντελής Τριβιζάς, Αμαλία Γκίζα, Δημήτρης Σπύρου, Κωστούλα Τσέλου

Υπόθεση:

Ψύλλος είναι ο τίτλος της χειρόγραφης εφημερίδας, πoυ εκδίδει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σ’ ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Πελοποννήσου τη δεκαετία του’60, αλλά και η οθόνη των ονείρων τoυ.

Ο Ηλίας Σειλαϊδής ζει σ’ ένα ορεινό χωριό της επαρχίας Ολυμπίας και πηγαίνει στην τελευταία τάξη του δημοτικού. Κανείς, όμως, δεν τον φωνάζει με το όνομά του –τον φωνάζουν Ψύλλο, όπως είναι o τίτλος της χειρόγραφης εφημερίδας, πoυ συντάσσει και εκδίδει μόνος του. Ο Ηλίας αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τους περισσότερους συγχωριανούς του, ο ίδιος όμως ονειρεύεται να ταξιδέψει. Ο Ψύλλος τον βοηθά να σπάσει τα σύνορα του χωριού του, τού δίνει τα φτερά να πετάξει μακριά…

O Δημήτρης Σπύρου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Το 1993 εξέδωσε τον «Ψύλλο» με τη μορφή μυθιστορήματος (εκδόσεις Πατάκη), που έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 10 εκδόσεις.

Η ταινία έχει διδαχτεί, στο πλαίσιο του μαθήματος κινηματογράφου, στα σχολεία, της Νορμανδίας (Γαλλία). 

Παρακολουθήστε την ταινία εδώ: 

Σχόλια

  1. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, σε μια ελάχιστη συνεισφορά, συνεργάζεται με την παιδική και νεανική ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου και μια σειρά παραγωγών και καλλιτεχνών του κινηματογράφου, διαμορφώνοντας ένα ποιοτικό πρόγραμμα που μεταδίδεται δύο φορές τη μέρα από τη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook με ανοιχτή πρόσβαση στην Ελλάδα και την Κύπρο (και για τις ελληνικές ταινίες, με ανοιχτή πρόσβαση σε όλο τον κόσμο).

    Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις προβολές κάθε πρωί στις 11 π.μ. και κάθε απόγευμα στις 6 μ.μ. συντονιζόμενοι στο www.facebook.com/olympiafestival/. Η μετάδοση ξεκινάει αυτόματα, αρκεί να έχετε μπει στη σελίδα από λίγο νωρίτερα. Θα βοηθήσει να κάνετε like και follow στη σελίδα, όπως και να δηλώσετε ότι θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις. Στην κορυφή της σελίδας θα βρείτε πάντα καρφιτσωμένη την δημοσίευση για την επόμενη προβολή. Οι ταινίες δεν προβάλλονται ξανά ή σε άλλο χρόνο, ούτε μπορείτε να τις ξαναδείτε την αρχή. Δεν πρόκειται για Video On Demand. Σκεφτείτε το όπως όταν πηγαίνετε σινεμά: οι προβολές αρχίζουν συγκεκριμένη ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου