Ταινία - Το καναρινί ποδήλατο


Το καναρινί ποδήλατο

Ηλικίες: Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο
Αξίες: συμπερίληψη, συνεκπαίδευση, διαφορετικότητα, ενσυναίσθηση, δύναμη της θέλησης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σταύρακας
Ηθοποιοί: Δημήτρης Αλεξανδρής, Γιώργος Χάλαρης, Μάνος Βακούσης

Στοιχεία για την ταινία:

«Το καναρινί ποδήλατο» είναι μια ελληνική κοινωνική ταινία του Δημήτρη Σταύρακα, παραγωγής 1999, η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Έχει λάβει δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1999: Καλύτερης Ταινίας και Α΄ Ανδρικού ρόλου.


Είναι μια ταινία προβληματισμού για διάφορα προβλήματα στην εκπαίδευση, όπως τα αναλυτικά προγράμματα, η επίσημη γνώση που προωθεί το σχολείο, οι παγιωμένες νοοτροπίες, η αντιμετώπιση των νέων εκπαιδευτiκών, της διαφορετικότητας κλπ. Τη βρήκαμε αρκετά ρεαλιστική, παρόλο που από το 1999 έως σήμερα έχει αλλάξει τυπικά ο τρόπος αντιμετώπισης των μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες.

Υπόθεση:

Ο Άρης Σιούτης πρωτοδιοριζόμενος δάσκαλος,  αναλαμβάνει την ΣΤ΄ Δημοτικού κάποιου δημόσιου σχολείου της Αθήνας. Από την πρώτη κιόλας μέρα ανακαλύπτει ότι ένας μαθητής του, ο Λευτέρης Μουρατίδης, γιος ενός ταξιτζή, είναι πολύ «αδύνατος» μαθητής, σχεδόν αναλφάβητος και απομονωμένος από τους άλλους μαθητές, που τον θεωρούν καθυστερημένο (νοητικά), διότι δεν μπορεί ακόμα να διαβάσει, να γράψει και να κάνει αριθμητικές πράξεις. Παρουσιάζει δηλ. συμπτώματα «Μαθησιακών Δυσκολιών».
Σιγά-σιγά, ο δάσκαλος συνειδητοποιεί ότι ο Λευτέρης είναι πολύ ευαίσθητο παιδί και καθόλου καθυστερημένο και έχει μάλιστα συναρμολογήσει μόνος το ποδήλατό του. Ο δάσκαλος αποφασίζει να βοηθήσει το Λευτέρη, παρά την αντίθετη γνώμη του Διευθυντή του σχολείου, αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος. Τότε αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια: τη δυσπιστία του ίδιου του παιδιού, την ηττοπάθεια των συναδέλφων του, οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει κάτι, την άρνηση των γονέων του παιδιού να συνεργαστούν, και την συμπεριφορά των άλλων μαθητών απέναντι στο Λευτέρη, που είναι έως και εχθρική προς το Λευτέρη.
Ο δάσκαλος θα βοηθήσει το Λευτέρη να ανακαλύψει κάποια άλλα χαρίσματα που έχει, ενώ θα του δώσει κίνητρο να προσπαθήσει να μάθει.  Τον ενθαρρύνει και αρχίζει να του κάνει ιδιαίτερα μαθήματα. Του μαθαίνει ανάγνωση, να κάνει αριθμητικές πράξεις, και τον ορίζει ταμία στην έκθεση σχολικού βιβλίου. Το παιδί δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά. Το γεγονός φτάνει στα αυτιά του Διευθυντή και των άλλων δασκάλων, που όχι μόνο δυσπιστούν, αλλά ενοχλούνται από τις πρωτοβουλίες του νεοδιόριστου και νιώθουν ότι προσπαθεί να τους βγάλει ανίκανους δασκάλους, αφού τόσα χρόνια δεν είχαν καταφέρει τίποτα με το συγκεκριμένο μαθητή.
Κάποια μέρα που ο Άρης Σιούτης είναι άρρωστος, μπαίνει στην τάξη ο παλιός τους δάσκαλος, ο οποίος ειρωνεύεται το Λευτέρη, που με τη σειρά του τα χάνει, κάνει λάθη στην Ανάγνωση και  ξαναγίνεται ο περίγελος των συμμαθητών του. Απελπισμένος εγκαταλείπει το σπίτι του και πηγαίνει στον Πλαταμώνα να συναντήσει τον παππού του. Ο Άρης καταφέρνει να τον βρει στην παραλία και προσπαθεί να τον κάνει να ανακτήσει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση.

Παρακολουθήστε την ταινία εδώ:

Φύλλο Εργασίας - Θέματα προς συζήτηση εδώ
(από τους μαθητές του 8ου Δ.Σ. Κορυδαλλού)



Σχόλια