Ταινία - Το δέντρο που πληγώναμε


Το δέντρο που πληγώναμε


Ηλικίες: Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο
Αξίες: φιλία, Φύση, οικολογία, συντροφικότητα, συνεργατικότητα

Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ηθοποιοί: Γιάννης Αβδελιώδης, Νίκος Μειωτέρης, Μαρίνα Δεληβοριά


Στοιχεία για την ταινία:


Το δέντρο που πληγώναμε είναι ο τίτλος μιας ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας παραγωγής 1986. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Δήμο Αβδελιώδη, ο οποίος έγραψε και το σενάριο, ενώ ανέλαβε και την παραγωγή της ταινίας μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Ο τίτλος αναφέρεται στην επεξεργασία της μαστίχας, όπου για να ληφθεί το δάκρυ τα μαστιχόδεντρα «κεντιούνται» (πληγώνονται).
Η ταινία έλαβε πολλές διακρίσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ανάμεσα τους, ειδική μνεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1986), βραβείο ευρωπαϊκής επιτροπής ταινιών νεότητας του Φεστιβάλ Βερολίνου (1987), Χρυσός Ελέφαντας καλύτερης ταινίας και Αργυρός Ελέφαντας σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Νέου Δελχί (1987). Συμμετείχε επίσης στην εβδομάδα κριτικής στο Φεστιβάλ των Καννών το 1987.

Υπόθεση:


Νήσος Χίος, δεκαετία του ’60, και λίγες μέρες προτού κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές, η φιλία ανάμεσα στον Γιάννη και τον Βαγγέλη σκιάζεται από μια μικροπαρεξήγηση. Δεν θα αργήσει, όμως, να ξεπεραστεί η ψυχρότητα και τα δύο παιδιά θα ζήσουν έντονα διάφορες στιγμές της κοινωνικής ζωής του νησιού, όπως και ένα αξέχαστο καλοκαίρι, παρέα με όλους τους συνομηλίκους τους. 


Παρακολουθήστε την ταινία εδώ:

Φύλλο Εργασίας - Δραστηριότητες εδώ

Σχόλια